كنوانسيون رامسر و روز جهانی حفاظت از تالاب ها
كنوانسيون رامسر توافق بين المللي است كه براساس آن، كشورهاي عضو بر روي تالابهاي مهم جهان(بويژه زيستگاههاي پرندگان آبزي و كنار آبزي نحوه حفاظت از آنها) مطالعه، تحقيق کرده و از آنها حمايت ميكنند. نام آن International importance wetlands as waterfowl habitate (Ramsar 1971) ميباشد كه به اختصار كنوانسيون رامسر(Ramsar convention) ناميده مي شود. اين كنوانسيون نام خود را از شهر رامسر گرفته است و در 13 بهمن ماه 1349 بنا به دعوت ايران، به منظور مطالعه تالابها تشكيل و بنام آن شهر نيز نامگذاري گرديد. اين كنوانسيون با انگيزه مشاركت بين المللي و همكاري همه جانبه در مطالعه، بررسي، حفاظت و بهرهوري عقلايي از تالابهاي مهم و بخصوص تالابهايي كه اهميت حياتي براي پرندگان آبزي و كنار آبزي (بومي و مهاجر) دارند، منعقد شده و در طول 26 سال فعاليت توانسته است تحقيقات و مطالعات را از پرندگان به كليه گياهان و جانوران تالابي گسترش دهد.
فعاليت هاي جدي واساسي كنوانسيون رامسر از سال 1353 برابر با 1975 ميلادي آغاز گرديد و از آن زمان به بعد كشورهاي بسياري به عضويت كنوانسيون در آمده اند و در حال حاضر 160 كشور از سراسر دنيا عضو آن بوده و 1950 تالاب را با مساحت حدود 190 ميليون هكتار در اختيار كنوانسيون قرار داده و به عنوانRamsar site به ثبت رساندهاند. كنوانسيون رامسر مشتمل بر يك مقدمه و 12 ماده است كه از تاريخ 21 تيرماه 1351(ژوئيه 1972) تاكنون براي امضاء دول جهان مفتوح بوده و در 4 شهريور ماه 1351 ايران آنرا امضاء نموده و پس از امضاء اعضاء شركت كننده در اجلاس 1349، اين كنوانسيون از تاريخ 30 آذر ماه 1353 برابر با 21 دسامبر 1975 لازم الاجرا شده است و پس از آن سازمان نگهدارنده اسناد (يونسكو) آن را طبق اصل 102 منشور سازمان ملل متحد به ثبت رسانيد. ابتدا كنوانسيون رامسر زير نظر مؤسسه اتحاديه بين المللي حفاظت از طبيعت و منابع طبيعي(I.U.C.N.) و مؤسسه تحقيقات بين المللي پرندگان آبزي و كنار آبزي(I.W.R.B.) اداره مي شد ولي به لحاظ كثرت تالابهاي مهم بين المللي و افزايش كشورهاي عضو و گسترش فعاليت هاي كنوانسيون، در اجلاس 1366 برابر با 1987 ميلادي اعضاء در كانادا تصويب نمودند كه كنوانسيون بصورت مستقل و با بودجه مستقل اداره گردد و برگزاري اجلاس ها نيز بطور منظم هر سه سال يكبار انجام گيرد و اين روال تاكنون ادامه پيدا كرده است.
روابط عمومی توسعه گردشگری استان گیلان ضمن گرامیداشت روز جهانی تالاب ها ، بر اهمیت حفاظت و نگهداری از تالاب های که نقش عمده ای در اکوسیستم و گردشگری کشور ها دارند از همه علاقمندان و دوستداران طبیعت و سازمان های مردم نهاد و دستگاههای اجرائی خواستار نقش آفرینی و اقدام در جهت نگهداری این گنجینه های طبیعی می باشد.
.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.